Başkan Atay Aydın Tarım Fuarında Efeler Belediyesinin Ürünlerini Tanıttı

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Aydın Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nda Efeler Belediyesi’nin ilçede hayata geçirdiği tarım projelerini ve tarımsal ürünlerini tanıttı. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Aydın Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı, TARİŞ Aydın Pamuk ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi’nin depolarında düzenlenen törenle kapılarını açtı. Tarımsal uygulamalarda kullanılan yeni teknolojilerin sergilendiği, sektör..

Başkan Atay Aydın Tarım Fuarında Efeler Belediyesinin Ürünlerini Tanıttı
Tarih : Okunma : 32 views Yorum Yap

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Aydın Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nda Efeler Belediyesi’nin ilçede hayata geçirdiği tarım projelerini ve tarımsal ürünlerini tanıttı.

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Aydın Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı, TARİŞ Aydın Pamuk ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi’nin depolarında düzenlenen törenle kapılarını açtı. Tarımsal uygulamalarda kullanılan yeni teknolojilerin sergilendiği, sektör temsilcilerinin iş birliği ve geleceğe yönelik ticari ilişkiler kurmak için bir araya geldiği fuarda, Efeler Belediyesi’nin tanıtım standı vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Başkan Mehmet Fatih Atay, standı ziyaret eden sektör temsilcileri ve vatandaşlara belediyenin ürettiği tarımsal ürünleri takdim edip bilgi verdi.

EKTİĞİMİZ ÜRÜNLERİ ÇOK ÇEŞİTLENDİRDİK

Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay; Efeler Belediyesi olarak tarlalarımıza ektiğimiz ürünleri çok çeşitlendirdik. Burada olmayan ejder meyvesi gibi ürünlerimiz var. Kekik geçen yıl vardı fakat mamul hale gelmemişti. Bu sene onu da bu yıl onu da mamul hale getirip burada standımızda yer verdik. Domates ilk defa geçen yıl ektik. Bir İtalyan domatesi vardı. Onun tohumunu şirket belediye olduğumuz için ücretsiz verdi. Bizde onları fide haline getirip ürün aldık. Ürün çeşitlendirmek istiyoruz. Bildiğimiz geleneksel üretimin dışına çıkarak katma değeri daha yüksek, daha gelir getirecek ürünler elde etmeye çalışıyoruz. Tabi bizim şevketi bostan marka oldu.

BİZ DE BAZI ŞEYLERİ YENİ YENİ ÖĞRENİYORUZ

Biz de bazı şeyleri yeni yeni öğreniyoruz. Tarımsal olarak da fabrikada da. Mesela Aydın kestane üretiminde 1. Sırada.  Fakat bunun sanayisi yok Aydın’da. Kestane şekeri yapıyoruz.  Nazilli’de yapılan bir yer var. Bizim arkadaşlar gidip çalıştılar, staj yaptılar orada. Kestane şekerinde en önemli konu kestanenin soyulması. Özel bıçakları var.  Bunu öğrendiler. Daha güzelini yaptılar. Biz Aydın ilinin Efeler ilçesinin ürünlerini sanayileştirerek katma değeri yüksek üretim yapmak, istihdam sağlayıp gelir düzeyimizi artırmak durumundayız.

NAR EKŞİMİZE GÜVENEREK ONURLA ANLATIYORUM

Covid bize şunu gösterdi. Paranız olsa da öyle bir zaman gelecek ki gıdaya ulaşamayacaksınız. Bir de doğal gıdaya ulaşmak çok zor. Elimdeki nar ekşisini övünerek anlatırken içerisinde hiçbir katkı maddesinin olmadığı için anlatıyorum. Güvenerek onurla anlatıyorum. Bunun içerisinde sadece narın suyu var. Diğer satılanların hepsi sos. Bu nar ekşisi. Burada gördüğünüz her şey organik. Hepsi doğal. Bu nedenle satışlarımızın da iyi olduğunu düşünüyoruz. Kar etmekten daha çok ürünlerin katma değerli olarak üretilmesi ve gelir düzeyimizin artmasından yanayım. Makarnamız var. Onun için makine aldık ve haftada önemli bir zincir markete 1 ton satıyoruz.

EFELER BELDİYESİNİN YURTAŞLARIMIZA ÖNDERLİK ETMEK GİBİ BİR GÖREVİ VAR

Kamu kurumlarının tabii ki Efeler Belediyesinin de yurttaşlarımıza önderlik yapmak gibi bir görevi var. Şimdi şu kekik niye önemli? Bu kekiği Şahnalı köyümüzdeki 8 buçuk dekarlık bir yerimize ektim. Ektiğimiz zaman köylü arkadaşlar biraz gırgır geçti. Tam bir yıl sonra şu kekikten elde ettiğimiz geliri görünce şok geçirdiler. Diyorlar ki biz de ekelim. Hayır diyorum Kadınlar gelirse ekilir erkekler gelirse olmaz. Bunun gelir pamuktan da fazla. İnanmazsın. Artık ürünlerimiz çeşitlendirip daha fazla gelir elde edecek ürünlere yönelmeliyiz. Çünkü dedelerinden 100 dönüm vardı, parçalana parçalana tarlalar çok ufaldı. O azalan tarlalara, küçük alanlara daha iyi ürünler ekerek gelirini yükseltmesi gerekiyor.

Önemli olan bu kadar çeşitlilikte ürünü üretebilmek, halka arz edebilmek. Kestane şekeri ile kimse uğraşmadı fakat biz yaptık.   

Her geçen yıl Aydın’da köklü bir gelenek haline gelen tarım fuarı 27-30 Nisan tarihleri arasında vatandaşların sektördeki yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olması için ziyaret edilebilecek.

İlk yorumu siz yazın